Yahoo špijunirao svoje korisnike po nalogu američke obaveštajne službe

Nakon što je prošle nedelje otkriveno da je još 2014. kompromitovano između milijardu i 3 milijarde Yahoo naloga, što je Yahoo pokušao da zataška umesto da resetuje passworde, na površinu isplivavaju nove informacije koje neće obradovati Yahoo korisnike.

Kako saznajte Reutres, Yahoo je prošle godine u tajnosti napravio software koji pretražuje dolaznu poštu svih koji poseduju Yahoo email nalog, tražeći specifične informacije.

Tri bivša zaposlena i jedna osoba upućena u dešavanja su potvrdili da se kompanija povinovala poverljivom zahtevu američke vlade da se skeniraju stotine miliona email naloga. Zahtev je potekao od strane ili NSA ili FBI.

Eksperti iz oblasti nadzora kažu da je ovo prvi slučaj da je neka internet kompanija postupila po nalogu obaveštajne službe da se skenira sva dolazna pošta (ili barem prvi koji je isplivao na površinu). Do sad je bio slučaj da se dopusti pretraga postojećih sačuvanih poruka ili eventualno pretraga nekoliko naloga u realnom vremenu. Nije poznato koje informacije je tajna služba tražila, jedino se zna da su od Yahoo-a zahtevali da pretražuje određeni set karaktera. Dakle, u pitanju je pretraga određene sintagme u poruci ili atačmentu. Zahtev da se pretražuju Yahoo nalozi poslat je pravnoj službi kompanije u formi poverljivog ukaza.

Nije poznato da li su i koje informacije prosleđene obaveštajcima, a nije poznato ni da li su slični zahtevi prosleđeni drugim email provajderima. Prema izjavama dva bivša zaposlena u Yahoo-u, odluka Marise Mejer, CEO-a kompanije, da se posluša direktiva američke vlade izazvala je velike potrese u kompaniji i dovela do ostavki pojedinih rukovodilaca poput Aleksa Stamosa koji sada radi za Facebook.

Američke telefonske i internet kompanije su u prošlosti dostavljale informacije obaveštajnim službama. Međutim, nije zabeležen slučaj ovako sveobuhvatnog zahteva za skeniranje pošte u realnom vremenu.

Povodom ovog slučaja, iz Yahoo-a su izjavili samo to da oni poštuju zakon. Bivši zaposleni A. Stamos je odbio da javno komentariše slučaj. Iz NSA takođe nisu imali komentar.