Pošta Srbije mamac za SMS prevare

Naučite da prepoznate znake koji ukazuju na prevaru

Pošta Srbije mamac za SMS prevare

Pošta Srbije postala je popularan mamac za sajber prevare. Imali smo više primera gde je ime Pošte Srbije zloupotrebljeno u email phishing prevarama, a sada je sve više SMS prevara koje se služe istom taktikom.

Kao što možete da vidite u primeru smishing poruke sa slike, potencijalnoj žrtvi stiže SMS poruka da joj je stigao paket, ali da ne može da bude dostavljen zbog nepotpune informacije o adresi. Od žrtve se traži da potvrdi adresu klikom na link koji je maliciozan.

Pogledajte sliku i otkrijte kako da prepoznate znake upozorenja zbog kojih treba da posumnjamo da se radi o prevari.

pos%CC%8Cta-smishing

Šta je Smishing?

Smishing je SMS verzija phishinga. Kod ove prevare sajber kriminalci šalju zlonamerne linkove putem tekstualnih poruka. Najčešće prevaranti zabacuju „mamac“ tako što daju primamljive ponude, prete vam ili nude pomoć. Kada "zagrizete" mamac, omogućavate napadačima da ubace malver u vaš telefon ili izvuku vaše privatne podatke iz njega.

Ako ste ikada primili SMS poruku sa gramatičkim greškama u kojoj se tvrdi da je od poznatog brenda kao što je Netflix, službi za isporuku kao što je DHL, ili od banke u kojoj nemate račun, a u kojoj se od vas traži da kliknete na sumnjiv link, to je verovatno bio smishing.

Prevaranti se oslanjaju na nekoliko ključnih pretpostavki kada pokušavaju da vas prevare putem SMS-a:

  • Prvo, pretpostavljaju da možda nećete primetiti greške – posebno u formatu SMS poruke, koje čitamo "u hodu" i ne obraćamo pažnju na pogrešno napisane reči i simbole.
  • Zatim, pretpostavljaju da će vas taktika hitnosti i zastrašivanja naterati da kliknete bez razmišljanja.
  • Na kraju, pretpostavljaju da niste svesni da sajber pretnje dolaze u obliku SMS poruka.

Znaci koji ukazuju na lažni SMS:

  • Poruka se ne odnosi na vas. Poruka je verovatno prevara ako ne očekujete paket ili niste korisnik usluge na koju se poruka odnosi.
  • Potrebna je hitna akcija. Mnogi prevaranti u porukama prete kaznenim merama ako sada ne kliknete na vezu. Ali zapamtite: legitimne banke, vladine agencije i velike korporacije nikada neće komunicirati s vama na ovaj način
  • Pravopisne i gramatičke greške. Obratite pažnju na pogrešno napisane reči ili reči koje nedostaju, čudno formulisane rečenice, gramatiku i čudne razmake. Ovo je brz i lak način da identifikujete smishing.
  • Čudan broj telefona ili sumnjive email adresa. Ako poruka dolazi sa broja koji ne počinje za +381 ili ima čudan naziv pošiljaoca, skoro sigurno se radi o SMS prevari.
  • Sumnjivi linkovi. URL adrese koji vam izgleda neobično, predugačko ili prekratko, trebalo bi ih detaljnije proveriti. Nemojte kliknuti da vidite gde vodi, već proverite koji je legitiman domen pošiljaoca.

Kako da se zaštitite od smishinga?

Pre svega pažljivo čitajte poruke koje vam se učine sumnjivim i ne klikćite na linkove bez razmišljanja. Kada usmerite pažnju na poruku, uočićete eventualne propuste, greške i znake upozorenja.

Osim opreza možete uključiti i opciju na svom pametnom telefonu koja omogućava zaštitu od neželjenih poruka.

  • Za iPhone: idite na Podešavanja > izaberite Poruke > filtrirajte nepoznate pošiljaoce.
  • Za Android: idite u aplikaciju za razmenu poruka > dodirnite gornje tri tačke desno > izaberite podešavanja > izaberite zaštitu od spama.

Takođe, važno je da znate da ne treba da odgovarate na poruke od nepoznatih pošiljalaca, čak ni onda kada dobijete SMS koji kaže „odgovori STOP“. Kada odgovorite na mamac poruku, potvrđujeteje da je vaš broj telefona važeći. Smisheri tada mogu da prodaju vaš broj drugim prevarantima.