Prevare na društvenim mrežama

"Bred i Anđelina se razvode! Pročitajte šta na to kaže Dženifer!" i slične aktuelne "šokantne" vesti odličan su mamac za prevare na društvenim mrežama.

Prevare na društvenim mrežama

„Bred i Anđelina se razvode! Pročitajte šta na to kaže Dženifer!“ i slične aktuelne "šokantne" vesti odličan su mamac za prevare na društvenim mrežama.

Facebook ima 1.71 milijardu korisnika koji su aktivni svakog meseca, Twitter 313 miliona. Zbog ogromnog broja korisnika, društvene mreže su raj za prevarante. Oni će probati da vas namame da kliknete na "vest" senzacionalističkim naslovima ili najnovijim emotivnim pričama. Ponekad "vest" baziraju na nekom skorašnjem dešavanju vezanom za javne ličnosti, a nekada potpuno izmisle "šokantnu vest". Motiv je najčešće - ostvariti finansijsku korist.

Prevaranti koriste različite taktike prevare: pretvaraju se da su žrtve ili članovi porodice koja je doživela tragediju, prodaju suvenire i razne proizvode navodno u humanitarne svrhe, pretvaraju se da su vaši prijatelji i da im hitno treba novac itd.

Pročitajte: Preko hakovanih Facebook naloga pljačkao građane Srbije

Pazite na šta klikćete

Možda ste nekad naišli na lažni video ili vest koja kruži društvenim mrežama nakon nekog izuzetno popularnog društvenog događaja (na primer Anastasijin rođendan, Đokovićeva svadba i slično). U postu se traži da korisnik najpre šeruje sadržaj kako bi mogao da ga pregleda. Nakon što šeruje, biva preusmeren na stranicu na kojoj se od njega traži da popuni upitnik pre nego što pregleda sadržaj. Deluje bezazleno, a u stvari nije. Pomoću upitnika prevaranti dobijaju osetljive informacije koje mogu kasnije iskoristiti za phishing napade, krađu identiteta i druge prevare. Pored prikupljanja osetljivih podataka, prevaranti zarađuju novac za svaki popunjeni upitnik i mogu prodati informacije drugim prevarantima.

Postoje brojne varijante ovakvih prevara, nije uvek u pitanju upitnik. Ponekad, od korisnika se traži da preuzmu plug-in kako bi mogli da pogledaju video. "Plug-in" je u stvari maskirani malver. Najčešće je u pitanju spyware koji kada se instalira skuplja podatke o bankovnim računima i sve druge informacije koje se mogu iskoristiti za krađu identiteta.

Nešto slično dešava se i na sajtovima sa Live streamingom: 50% oglasa na sajtovima sa besplatnim live streamingom je maliciozno

Pored instaliranja malvera, prevaranti imaju i druge ciljeve. Nekada korisnik biva preusmeren na sajtove za odrasle kako bi se povećao saobraćaj, odnosno broj poseta, a nekada vas navode da instalirate zaražene Facebook aplikacije koje kradu lične podatke.

Kako prepoznati ovu prevaru?

Budite skeptični. Samo zato što vam se vest pojavila ne znači da je legitimna. Nekada vaši prijatelji postanu žrtve prevare, prevaranti im preuzmu naloge, a vi to ne znate. Uvek proverite takve linkove pre nego što kliknete. To možete uraditi tako što ćete preći kursorom miša preko linka ili ako pogledate adresu linka ispod konkretnog Facebook posta. Posećujte samo poznate sajtove i sajtove u koje imate poverenja. Možete koristiti Norton Safe Search za proveru legitimiteta sajta.

Budite veoma sumnjivi kada se od vas traži neka akcija (call to action) pre pregledavanja sadržaja. Uvek treba da se upali crvena lampica kada se od vas traži da podelite sadržaj pre nego što ga pregledate, kada treba da popunite upitnik ili da preuzmete neki softver.

Ako vas interesuje da li se nešto iz naslova "vesti" zaista dogodilo, koristite pretragu kako bi bili sigurni. Ako je događaj izmišljen, u pretrazi će se pojaviti vesti da je izmišljen. Ako se stvarno dogodio, u pretrazi će se pojaviti više vesti o tome. Jedan od sajtova na kome možete proveriti verodostojnost vesti je snopes.com.

Šta da uradite ako vas prevare?

Evo kako da smanjite štetu ako ste postali žrtva ove prevare:

  • Uklonite spam "vest" iz vašeg news feeda kako neko drugi ne bi postao žrtva.
  • Odmah promenite lozinku, čak iako mislite da nije kompromitovana.
  • Ako ste instalirali maliciozni softver, uklonite ga pomoću ovog uputstva (staviti link).
  • Skenirajte sistem! Nekada niste ni svesni da imate malver u sistemu.
  • Napišite i javno objavite post kojim obaveštavate prijatelje da ste bili žrtva prevare i da nikako ne klikću na neuobičajene postove koji dolaze sa vaše stranice.
  • Prijavite prevaru Facebooku ili Twitteru, odnosno društvenoj mreži na kojoj se prevara dogodila.