IT klinika slavi prvi rođendan

Naša misija podizanja nivoa IT bezbednosti u Srbiji se nastavlja!

IT klinika slavi prvi rođendan

Pre godinu dana pokrenuli smo IT kliniku, sa željom da kroz sadržaj koji će imati kao glavnu temu IT bezbednost, podignemo nivo svesti o sajber pretnjama i na taj način doprinesemo podizanju nivoa IT bezbednosti u Srbiji.

IT bezbednost je složen mozaik koji čine, kako stručnjaci za bezbednost IT sistema, tako i korisnici čije zanimanje nije iz sfere informacionih tehnologija. Zbog toga smo se trudili da pišemo i za jedne i za druge.

Ponosni na našu prvu godinu

Kliknite za veću sliku

it klinika prvi rođendan

Za ovih godinu dana otkrili smo nekoliko pretnji koje su bile direktno usmerene na korisnike iz Srbije. Jedan od prvih tekstova na blogu, a ujedno i najčitaniji i jedan od najdeljenih na društvenim mrežama, bio je onaj o phishing emailu na srpskom, koji je navodno poslala Privredna komora Srbije. Ponosni smo što smo doprineli da se spreči dalje širenje malvera koji je bio sakriven u tekstu o izmeni zakona.

Nastavili smo da upozoravamo na lokalne i globalne sajber pretnje, ali se nismo samo na tome zadržali. Kako bismo podigli svest šire javnosti (da ne kažemo običnih korisnika) o opasnostima iz sajber prostora, trudili smo se da pojasnimo neke od najčešćih pretnji i tehnika napada, jer samo ako poznajemo neprijatelja možemo da ga pobedimo, ili barem izbegnemo. Pisali smo o tome kako prepoznati phishing email, šta su DDoS napadi, kako se distribuira malver...

Pokušali smo i da damo savete kako da podignete nivo bezbednosti kroz Best Practice tekstove i praktične savete iz rubrike Kako da - na primer Kako da uklonite malver sa Windows računara.

Omogućili smo i malver analizu preko IT klinike. Na stranici www.it-klinika.rs/malware-analiza možete da uploadujte sumnjivi fajl i pošaljete ga na analizu. Dobićete izveštaj da li je fajl prepoznat kao malver ili ne. Prva provera vrši se preko VirusTotala, a u sličaju nepoznate pretnje, fajl šaljemo u sandbox okruženje na "detonaciju".

Događaji

Organizovali smo i dva događaja posvećena IT bezbednosti. Događaji su bili tematski. Prvi, IT klinika, na kom je zvanično i lansiran IT klinika portal, je kao temu imao doktore, jer smo želeli da istaknemo koliko je IT bezbednost, sa naglaskom na prevenciji napada, važna za zdravlje celog IT sistema.

Na drugom događaju poigrali smo se temom Tajni agenti, u želji da na slikovit način predstavimo naprednu tehnologiju koja, kao najbolje bezbednosne službe, štiti od naprednih pretnji sa kojima se danas suočavamo.

Želimo da čujemo i vas

Nadamo se da smo uspeli u prvobitnoj nameri i nastavljamo u tom smeru. Sigurni smo da uz vašu pomoć možemo da budemo bolji. Zato vas pozivamo da pratite IT kliniku na Facebooku, Twitteru i LinkedInu i da nam pišete o čemu biste voleli da čitate više (ili manje, možda su vam neke teme dosadile), koji vas bezbednosni problemi muče, kako da budemo bolji... želimo da vas čujemo!

Svi koji nas zaprate od danas (12. maja) do kraja sledeće nedelje (21. maja) ili ako nas već prate, podele neki naš post, ulaze u konkurenciju za nagradu. O kojim nagradama se radi saznajte na društvenim mrežama.