Idea kupon od 10000 din je PREVARA!

Posle Maxija, i IDEA je na redu za prevare!

Idea kupon od 10000 din je PREVARA!

Update: 18.08.2017.

Na Facebooku su se pojavili lažni Maxi kuponi! Ista vrsta prevare, skoro identične sadržine i izgleda.

Ako ste videli da vaši prijatelji na Facebooku dele post "Uzmite BESPLATNO svoj IDEA 10000 kupon", ne klikćite i ne nasedajte, u pitanju je phishing prevara!

Idea lažni kupon

Kad kliknete na ovaj post, link vas vodi na stranu na kojoj ćete videti poruku "ČESTITAMO! Izabrani ste da učestvujete u našoj kratkoj anketi" gde treba da odgovorite na 3 pitanja:

Idea phishing enketa

Kad odgovorite na pitanja, preusmerava vas na novu stranu:

Idea phisnig strana

Na strani je sledeća poruka:

Hajde da raširimo vest!

Da biste dobili jedan od naših ekskluzivnih poklona, samo podelite i pošaljite ovu ponudu na 10 prijatelja putem Fejsbuka i pomozite nam da raširimo vest o ovoj sjajnoj ponudi.

Napomena: ovi ekskluzivni pokloni su ograničeni i mogu nestati u bilo kom trenutku, zato reagujte brzo.

Prvi korak Podelite ovu stranicu tako što ćete kliknuti na "PODELI" i upisati "HVALA, IDEA" u polju za komentar. Drugi korak Kopiraj poruku ispod i pošalji je 10 različitih prijatelja. Lako je - kopiraj poruku, klikni "pošalji vezu", nalepi poruku u polje za tekst i pošalji je nekolicini prijatelja koje poznaješ.

Ej, znaš li za ovo? Besplatni kupon poklon kartica od iDEA. Daju nekoliko stotina. I meni je stiglo, a pošto je vremenski ograničena ponuda bolje nabavi dok traje.

Na dnu strane možete da vidite i navodne komentare drugih Facebook korisnika:

Idea phishing lažni komentari facebook korisnika

Kad podelite "fantastičnu ponudu" sa prijateljima, preusmerava vas na nove dve strane. Prva strana za online gledanje filmova i TV emisija:

Idea Phishing preusmeravanje na online striming

a druga za softver:

Idea Phishing ReimageRepair neželjeni softver

Kad se startuje download softvera sa slike, fajl koji se skida je "ReimageRepair.exe" - detektovan od strane 2 antivirusna vendora kao potencijalno neželjen softver.

Poruka za iPhone korisnike

Kad kliknete na dugme "Klikni ovde da biste zatražili svoj poklon" sa iPhonea, bićete preusmereni na ovu stranu sa lažnim upozorenjem da ažurirate WhatsApp aplikaciju: Idea phishing poruka za iphone

Dakle, ništa od fantastične nagrade, možete da dobijete samo malver.

Za ubuduće znajte da ako vam nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, verovatno i jeste!

Upozoravajući signali

Osim toga što je ponuda previše dobra da bi bila istinita, na prevaru bi trebalo da vam ukaže i gramatika. Na prvoj slici pomešane su ćirilica i latinica, a za opis, koji je doduše sitnim slovima, očigledno je korišćen Google translate ili sličan automatski prevodilac.

Na strani gde vas pozivaju da raširite vest, videćete rečenice poput "pošalji je 10 različitih prijatelja" ili "pošaljite ovu ponudu na 10 prijatelja".

Komentari Facebook korisnika su u muškom rodu, iako su u pitanju korisnice, odnosno žene.

Još jedan važan signal da se radi o prevari je URL, odnosno web adresa strane. Kao što možete da vidite na slikama, web adrese su nekonzistentne i nemaju veze sa adresom Idee. Tako na primer imamo "mycoolbooksell[.]com", pa "Topbotfromthehood[.]com", "socialsurveyclub[.]com" i "topsocialrewards[.]com". Iako nije neuobičajeno da se za ankete i nagradne igre koriste online aplikacije poput SurveyMonkey ili Rafflecopter, veliki brendovi poput Idee koriste samo svoje zvanične kanale komunikacije i svoje aplikacije.

SAVET: Ako niste sigurni da li je kampanja stvarna ili ne, proverite zvanični sajt ili zvaničnu stranicu brenda! Ukoliko je u toku kampanja, sigurno ćete naći vest o tome na zvaničnom sajtu ili Facebook stranici.

Ako želite da saznate više o phishingu i kako da ga prepoznate, pročitajte naš tekst na tu temu: Kako da prepoznate phishing email