Univerexport lažni kuponi

Ne nasedajte na besplatne kupone, jer vas mogu skupo koštati!

Univerexport lažni kuponi

Verujemo da su naši čitaoci naučili da su kuponi i nagradne igre koje se pojavljuju na društvenim mrežama i nude nerealno dobre nagrade phishing prevara. Ipak, činjenica da se gotovo svake nedelje pojavljuju nove, slične prevare, govori nam da još ima žrtava koje se pecaju i koje treba upozoriti.

Juče smo saznali (od @bashgrylls) za novu kampanju sa kuponima, gde se kao mamac koriste kuponi od 25.000 dinara, koje navodno poklanja Univerexport.

Navodno se zbog godišnjice kompanije poklanja stotine kupona od 25.000 dinara (prvi znak da nešto nije u redu), a da biste dobili svoj kupon, treba da podelite ovu informaciju sa prijateljima.

Lažni Univerexport kuponi

Drugi znak koji ukazuje na prevaru je domen sajta. Domen pravog sajta Univerexporta je univerexport.rs, dok je domen phishing sajta univėrexport(.)com. Osim što je .com, a ne .rs, phishing sajt umesto običnog slova e ima specijalno slovo 'ė'.

Phishing sajt
Univerexport phishing sat
Phishing sajt ima specijalni znak i nema SSL sertifikat.
Pravi sajt
Pravi univerexport sajt
Zvanični sajt je zaštićen EV SSL sertifikatom (prepoznaćete ga po zelenoj boji naziva firme u browseru), što garantuje da se radi o pravoj kompaniji.

Kada posumnjate da se radi o phishing prevari u kojoj se koristi poznati brend, proverite na njihovom sajtu, Facebook ili Twitter stranici da li ima obaveštenja o nagradnoj igri ili o zloupotrebi brenda.

Na zvaničnom sajtu Univerexporta jasno je istaknuto obaveštenje da kompanija ne stoji iza ove nagradne igre:

Šta može da se desi ako nasednete na prevaru?

Ako podelite poruku sa prijateljima, umesto da dobijete "kupon", bićete preusmereni do stranica na kojoj su reklame za igre ili druge aplikacije.

Prevareni korisnik, želeći da dođe do svog kupona, ne isključuje prozor, već klikće dalje, prihvata ponudu (šta je jedna igrica, prema 25.000 dinara). Međutim, u footeru stranice, sitnim slovima piše da se radi o SMS servisu za koji vam se na nedeljnom nivou skida više stotina dinara. Dok žrtva shvati da je prevarena i na koji način, može da izgubi i do 100 evra.

Naučite da prepoznate sajber prevaru

Jedini način da se zaštitite od ovakvih prevara je da naučite da ih prepoznate.