SWIFT hakeri ukrali 20 miliona dolara iz meksičkih banaka

Banke olako shvatile koncept sajber bezbednosti i nisu preduzele neophodne mere za zaštitu.

SWIFT hakeri ukrali 20 miliona dolara iz meksičkih banaka

Guverner centralne banke Meksika je objavio da je ozloglašena SWIFT hakerska grupa izvršila nekoliko ilegalnih transfera novca u kojima su meksičke banke oštećene za iznos od 18 do 20 miliona dolara. Grupa je poznata po brojnim sajber napadima na banke i finansijske institucije, a jedan od najvećih napada je krađa preko 100 miliona dolara (prvobitno se mislilo 81 milion) koji su pripadali centralnoj banci Bangladeša.

Najnoviji napad pomenute hakerske grupe otkriven je krajem aprila u Meksiku. Nije objavljeno koje su banke u pitanju niti koji je tačan iznos ukradenog novca, ali je guverner potvrdio da je u pitanju iznos između 18 i 20 miliona dolara. Ovo je sajber napad dosad neviđenih razmera u Meksiku, a ubrzano se preduzimaju mere kako bi se ovakve stvari sprečile u budućnosti.

Kako je novac završio kod hakera?

Hakeri su pravili fantomske porudžbine pomoću kojih su prebacivali novac iz jedne banke na lažne račune u drugim bankama sa kojih su momentalno podizali gotovinu. U pitanju su bile pojedinačne sume od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada pezosa koje su saučesnici odmah nakon prebacivanja podizali u brojnim poslovnicama. Sumnja se i da su hakeri imali pomoć iznutra, jer nije uobičajeno da se podižu toliko veliki iznosi gotovine.

Niko od fizičkih lica nije oštećen, već su transferi vršeni sa računa finansijskih institucija.

Zbog ovog incidenta, Centralna banka Meksika je osnovala odeljenje za sajber bezbednost i uvela period čekanja od 24 sata za elektronske transfere veće od 2.500 dolara.

Očigledno je da su neke banke olako shvatile koncept sajber bezbednosti i da nisu preduzele neophodne mere za zaštitu, ne očekujući da će ih zadesiti „bangladeški“ scenario. Sajber kriminalci su prisutni u svakom delu sveta, traže nove žrtve i ranjivosti koje će eksploatisati. Zato je potrebno preduzeti sve mere za zaštitu dok ne bude kasno.

Izvor: Security Affairs, Reuters