Svi Yahoo korisnički nalozi kompromitovani 2013. godine

Umesto milijardu naloga, kako se mislilo, kompromitovano je oko 3 milijarde Yahoo naloga!

Svi Yahoo korisnički nalozi kompromitovani 2013. godine

U saopštenju za javnost objavljenom danas, Yahoo (koji sada nosi naziv Oath i deo je kompanije Verizon) je ispravio prvobitnu procenu koja se tiče broja kompromitovanih naloga u napadu iz 2013. godine. Umesto milijardu kompromitovanih naloga, što je bila inicijalna procena napravljena prošle godine, u pomenutom napadu kompromitovani su svi Yahoo korisnički nalozi! Ukupno je u 2013. postojalo oko 3 milijarde Yahoo naloga.

O incidentu iz 2013. godine javnost je obaveštena decembra 2016. godine. Yahoo je u septembru 2016. godine takođe priznao da je došlo do kompromitovanja 500 miliona korisničkih naloga u drugom napadu koji se desio 2014. godine. Za pomenuti napad procesuirano je troje Rusa i jedan Kanađanin.

O napadu iz 2013. godine nemamo mnogo informacija, osim broja pogođenih korisnika i saznanja da su hakeri ukrali imena, imejl adrese, telefonske brojeve, datume rođenja, lozinke i u nekim slučajevima kriptovana ili nekriptovana bezbednosna pitanja i odgovore.

Ako koristite Yahoo mail i niste menjali lozinku, OBAVEZNO je odmah promenite. Razmislite i o tome da pređete na drugi mail servis.

Novi detalji o incidentu isplivali tokom integracije sa Verizonom

Verizon je nameravao da kupi Yahoo još pre prve objave o bezbednosnom incidentu iz 2014. godine, a nije odustao ni kada se saznalo za još veći incident koji se desio 2013. godine. Međutim, to je oborilo prodajnu cenu za 350 miliona dolara - sa 4,83 milijarde na 4,48.

Yahoo u svom saopštenju navodi da je tek nedavno postao svestan razmera incidenta, dok je obavljana integracija Yahoo podataka sa Verizon infrastrukturom. Nakon kupovine Yahooa, a tokom procesa integracije podataka, došlo se do novih informacija. U saradnji sa forenzičkim stručnjacima van kompanije, otkriveno je da su svi korisnički nalozi kompromitovani u avgustu 2013 godine (ukupno 3 milijarde naloga).

Yahoo je ranije poslao obaveštenje o incidentu iz 2013. godine milijardi pogođenih korisnika, a obećali su da će danas obavestiti i sve preostale korisnike. Marisa Mejer, Izvršni direktor kompanije Yahoo, izjavila je da se odrekla bonusa od 2 miliona dolara i udela u vrednosti od 14 miliona dolara u korist zaposlenih u kompaniji.