No more ransom - anti ransomware portal

Policija i IT security kompanije udružuju snage u borbi protiv ransomwarea

No more ransom - anti ransomware portal

Policija i IT security kompanije udružuju snage u borbi protiv ransomware

"No more ransom" je inicijativa koju su zajedno pokrenuli holandska policija, Europol, Intel Security i Kaspersky Lab. U pitanju je, pre svega, internet portal www.nomoreransom.org čiji je cilj informisanje javnosti o opasnostima ransomware-a i pomoć žrtvama da dobiju nazad svoje fajlove bez plaćanja otkupnine.

Ransomware, kao najopasniji malver današnjice, zaključava fajlove, a sajber-kriminalci, kako bi vam poslali ključeve, traže određenu svotu novca. Ransomware je trenutno najveća pretnja i u zemljama EU, a organi reda gotovo 2/3 članica unije istražuju napade ovog malvera. Iako su česte žrtve privatni korisnici, ni korporacije, pa čak ni vlade nisu pošteđene napada. Broj žrtava alarmantno raste: u odnosu na 2014-2015, u 2015-2016 imamo čak 5.5 puta više napada (u apsolutnim ciframa 718.000 napada, prema podacima Kaspersky Lab-a).

Na pomenutom sajtu može se pronaći dosta korisnih informacija o tome šta je ransomware, kako funkcioniše i, što je najvažnije, kako da se zaštitite. Najbolja zaštita je oprez i svest o tome da opasnost postoji, jer ne postoje ključevi za svaku vrstu ransomware-a. Štaviše, ako do napada dođe, velike su šanse da nikada nećete dobiti natrag svoje podatke. Zbog toga, kada ste online, budite oprezni i pratite jednostavne savete koji će pomoći da do napada uopšte ni ne dođe.

Ključevi za dekripciju

Osim informacija o ransomwareu i saveta vezanih za prevenciju, na sajtu www.nomoreransom.org se mogu naći i ključevi za dekripciju različitih vrsta malvera i "how to" uputstva. Poslednji postavljeni ključevi za Shade ransomware, TeslaCrypt (v3 i v4) i Chimera.

Saradnja privatnog i javnog sektora

"No more ransom" projekat je neprofitna inicijativa koja ima za cilj udruživanje javnih i privatnih subjekata s ciljem borbe protiv ransomware-a. S obzirom na to da se stalno pojavljuju nove varijante ransomware-a, autori projekta su otvoreni za saradnju sa novim partnerima.

Jedan od najvećih problema vezanih za ransomware je što su ljudi često spremni da plate otkupninu za svoje fajlove. To podstiče pojavu novih "igrača", a to znači i veći broj napada. Samo združenim naporima može se stati na put ovoj sajber pošasti. Pojava alata za otključavanje je prvi korak. Očekuje se da se u ovaj projekat u budućnosti uključi veliki broj kompanija i organa reda iz drugih zemalja i regiona.

Projekat "No more ransom" predstavlja više od razmene informacija i edukacije - on nudi konkretna rešenja za otklanjanje štete nastale sajber-napadom.

Uvek prijavite napad!

Prijavljivanje napada policiji je izuzetno važno jer doprinosi stvaranju jasnije predstave o prirodi ransomware-a i stoga povećava šanse neutralisanja pretnji u budućnosti. Ovaj sajt nudi opciju prijavljivanja napada, tj. uputstvo Europola za konkretne mehanizme prijavljivanja u različitim zemljama.

Ukoliko ste postali žrtva napada, preporučujemo vam da NE PLAĆATE otkupninu. Plaćanjem podstičete razvoj poslovanja sajber-kriminalaca. Uz to, ne postoje garancije da ćete dobiti svoje fajlove nazad, sve i da platite.