GandCrab gasi operaciju vrednu dve milijarde dolara

Opasni ransomware odlazi u istoriju. Ko će ga naslediti?

GandCrab gasi operaciju vrednu dve milijarde dolara

"Zločin se isplati!" Tako barem tvrde autori GandCrab ransomwarea koji punih džepova gase kriminalne operacije nakon godinu i po dana aktivnosti. Navode da su za to vreme, zajedno sa saradnicima, ostvarili čak 2 milijarde dolara zarade!

Sada su najavili kraj i obavestili saradnike da prestanu sa distribucijom malvera.

GandCrab se u ponudi na crnom internet tržištu pojavio 28. januara 2018. i za kratko vreme postao vodeća globalna ransomware pretnja. Objavu o gašenju operacija autori su ostavili na hakerskom forumu Exploit.in. Kao što možemo videti na slici ispod, pored obaveštenja o prekidu operacija, naveli su da je ukupna zarada od otkupnina koje su žrtve platile preko dve milijarde dolara, odnosno prosečno 2,5 miliona dolara nedeljno. Njihova lična zarada je, kako tvrde, 150 miliona dolara koje su "oprali" ulaganjem u legalne poslove.

Poruka GandCrab autora

Slika 1. Poruka GandCrab autora sa foruma. Izvor slike: Bleeping Computer.

Ovom objavom najavili su prestanak svih aktivnosti vezanih za GandCrab, obavestili su saradnike da u narednih 20 dana prekinu distribuciju malvera, a žrtvama su poručili da ukoliko žele da dobiju svoje fajlove, plate odmah, jer će ključevi za dekripciju biti obrisani do kraja meseca.

O GandCrab operacijama pisali smo na IT klinici kada je otkriveno da eksploatiše ranjive sajtove i kada je primećena zajednička akcija sa Ursnif trojancem.

Izvor: Bleeping Computer