Kreatori TeslaCrypta objavili ključ za dekripciju

Ako ste bili žrtva TeslaCrypt ransomware-a, imamo dobre vesti za vas. Kreatori ozloglašenog malvera odlučili su da ugase svoj neslavni projekat i da objave glavni, odnosno master ključ, za dekriptovanje fajlova na kompjuterima pogođenim različitim verzijama TeslaCrypta.

Na njihovom sajtu nalazi se sledeća poruka:

“Projekat zatvoren

Master ključ za dekripciju je

440A241DD80FCC5664E861989DB716E08CE627D8D40C7EA360AE855C727A49EE.

Sačekajte da neko napravi univerzalni softver za dekripciju

Žao nam je!“

Trenutno su dostupna dva alata za dekripciju, Esetov decryptor tool i TeslaCrypt decoder koji je kreirao BloodDolly i može da se preuzme sa Bleeping Computer website-a.

Kako da koristite TeslaDecoder za otključavanje fajlova

Tesla Decoder 1.0 može da dekriptuje verzije 3.0 i 4.0 of TeslaCrypta. To znači da svako kome je TeslaCrypt kriptovao fajlove ekstenzijama .xxx, .ttt, .micro, .mp3, ili bez ekstenzije, može da otključa fajlove besplatno.

TeslaDecoder se preuzima kao zip fajl, tako da morate da ga ekstrahujete i da pokrenete TeslaDecoder.exe fajl. Pojaviće vam se sledeći prozor:

Kliknite na Set Key dugme i izaberite ekstenziju koja je korišćena za kriptovanje vaših fajlova, ili „as original“, ako kriptovani fajlove imaju isto ime kao originalni fajlovi.

Kada ste izabrali ekstenziju kriptovanih fajlova, kliknite na Set Key dugme:

Sada bi trebalo da ste na glavnom ekranu sa odgovarajućim ključem učitanim u dekriptor:

Kada ste učitali odgovarajući ključ u dekriptor možete da ili dekriptujete određeni folder ili da skenirate čitav disk. Da biste dekriptovali samo određeni folder, kliknite na Decrypt folder dugme. Da biste dekriptovali ceo računar, kliknite Decrypt all dugme. Kada kliknete na ovo dugme TeslaDecoder će vas pitati da li želite da zamenite vaše fajlove nekriptovanom verzijom. Za svaki slučaj nemojte izabrati ovu opciju da ne biste uništili fajlove u slučaju da dekripcija pođe po zlu.

Kada TeslaDecoder završi sa dekripcijom fajlova, prikazaće vam se rezime:

Svi vaši fajlovi bi trebalo da budu dekriptovani, a ako niste izabrali overwrite opciju, imaćete backup kriptovanih fajlova sa ekstenzijom .TeslaBackup.

Izvor: http://www.bleepingcomputer.com/